Recept


Recept

Från jord till färdiggjord

Från jord till färdiggjord Recepten som finns här är sådan mat som serveras här hemma - vårt dagliga bröd, inte någon märkvärdig lyxmat. Fast vi tycker det är lyx att kunna äta våra egna pinfärska grönsaker. Det är odlarlycka. Vår mathållning hänger nära ihop med odlingen. Vi lagar det som vi har odlat – och vi odlar det som vi vill laga. Därför kan det bli svårt att göra skarpa gränser mellan odling och recept, så ni får stå ut med att det slinker med litet tillagningstips i trädgårdskalendern, och kommentarer om odling i recepten. Min plan är att de recept jag delar med mig av här huvudsakligen ska vara växtbaserade, eftersom jag tror att det är det nyttigaste och bästa.

Den som odlar äter efter säsong. Man vet vad som är dags att skörda och som behöver ätas upp innan det blir förstört, och så lagar man till det. Man börjar alltså matlagningen redan i grönsakslandet. Den som inte odlar planerar sin matlagning från andra änden. Man funderar på vad man vill äta och så köper man de ingredienser som behövs till den maträtten. Därför finns alla mina recept på hemsidan inlagda i två olika strukturer: - Recept efter säsong - huvudsakligen för odlaren, men för all del även för den som vill äta frukt och grönsaker just när de är som bäst, och anpassa sig efter den svenska odlingssäsongen, även om man inte själv har odlat allt. - Recept efter typ av maträtt - för den som inte planerar kosthållet utifrån vad som växer just nu. I början kommer receptsamlingen att vara liten och mager. Jag börjar med de recept som jag redan vet att jag gillar. Men jag hoppas samlingen ska växa med tiden, vartefter jag hinner skriva ner mina gamla recept och fotografera, men även prova nya rätter.

Jag är dålig på att följa recept. Det beror väl på att jag utgår från vad som finns i grönsakslandet eller i kylskåpet. Om det står gul lök i receptet, men jag har silverlök som behöver ätas upp, då byter jag ut löken förstås. Står det en vitlöksklyfta tar jag förmodligen två, eller tre, eller kanske till och med fyra klyftor, eftersom jag gillar vitlök. Om jag har en halvliter sojamjölk i kylen och det bara ska vara fyra deciliter i en smoothie, då ökar jag mängden. Står det att det ska vara ägg i receptet kanske jag provar äggersättning eller silken tofu istället, bara för att se om man kan laga rätten lika god med bara vegetabilier. Jag ska verkligen försöka ange mängder, men ni får kanske stå ut med att angivelserna blir litet flytande och ger rum för improvisation ibland.